Nieuwe maatregelen genomen door het overlegcomité
Wegens de verhoging van het aantal ziekenhuisopnames en het toenemen van het aantal corona-besmettingen, is het Overlegcomité gisteren, 24 maart 2021 vervroegd samengekomen. Er werd besloten om een ‘Paaspauze’ in te lassen gedurende een periode van 4 weken.
- Niet-essentiële winkels mogen geopend blijven, maar kunnen enkel nog werken op afspraak waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Er mag dan alleen gewinkeld worden of met één andere persoon van hetzelfde gezin.
Bestellen en afhalen kan op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt. Ben je verplicht te sluiten of werk je enkel via click & collect of op afspraak dan kan je aanspraak maken op het dubbele overbruggingsrecht voor de maanden maart en april. - Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak.
Je kan de versoepelde procedure tijdelijke werkloosheid overmacht aanvragen per volledige dag voor jouw werknemers die je niet kan tewerkstellen hierdoor. In jouw loonopgave/prestatiekalender gebruik je hiervoor looncode 4713.
- De niet-medische contactberoepen, zoals kappers, schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, massagesalons, tatoeage- en piercingsalons, zullen de deuren opnieuw moeten sluiten;
Door de sluiting is ook hier recht op het dubbele overbruggingsrecht voor de maanden maart en april.
Je kan de versoepelde procedure tijdelijke werkloosheid overmacht aanvragen per volledige dag voor jouw werknemers die je niet kan tewerkstellen hierdoor. In jouw loonopgave/prestatiekalender gebruik je hiervoor looncode 4713.
- De lessen van het lager, secundair en hoger onderwijs worden opgeschort van 29 maart tot en met 2 april. Kleuterscholen blijven open.
Jouw werknemer zal ook nu uitkeringen tijdelijke werkloosheid overmacht “opvang kind” kunnen aanvragen wanneer hij moet instaan voor de opvang van een minderjarig kind dat met hem samenwoont en dat niet naar school kan gaan ( = looncode 4715). Omdat het hier gaat om een sluiting van de scholen ten gevolge van een algemene maatregel uitgaande van regionale gemeenschappen en federale overheid, zal jouw werknemer geen attest/document moeten afleveren, tenzij je jouw werknemer hierom verzoekt.
Bestaande maatregelen
De volgende maatregelen zijn al van toepassing en blijven van toepassing maar werden extra benadrukt tijdens de persconferentie door het Overlegcomité:
- De verplichting om te telewerken blijft gelden.
Telewerk is verplicht voor alle ondernemingen en diensten tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de onderneming.
Hierop zal sterker gecontroleerd worden. Zo vernemen we dat het verplicht zou worden om een register (op dit moment wordt een melding via de RSZ website overwogen, we houden u op de hoogte van zodra meer info bekend) bij te houden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. Wordt een overtreding vastgesteld, dan kan dit leiden tot het verplicht opleggen van de sluiting van de onderneming. De concrete uitwerking hiervan, moet nog gebeuren in het Ministerieel Besluit.
- De nachtklok blijft van toepassing.
- Het verbod op niet-essentiële reizen. Er zullen controles gebeuren aan de grenzen.
We houden u op de hoogte van zodra de uitwerking via Ministerieel besluit bekend is.
TIP: Vergeet ook zeker niet om de vakantiedagen van jouw werknemers mee in te plannen tussen de tijdelijke werkloosheid overmacht, zodat deze op het einde van het jaar niet allemaal nog moeten genomen worden.