UPDATE 29/01/2021
Hier zijn we weer met meer nieuws en we vallen onmiddellijk met de deur in huis…want er is goed nieuws voor onze eenmanszaken.
Eenmanszaken:
Zoals jullie weten hadden wij altijd onze bedenkingen dat het overbruggingsrecht zou meetellen voor de berekeningsbasis van de sociale bijdragen voor eenmanszaken.
Er is nu eindelijk duidelijkheid, want de overheid heeft beslist dat de uitkeringen ‘Overbruggingsrecht’ toch niet meetellen voor de berekening van de sociale bijdragen van zelfstandige ondernemers. Er moeten dus enkel belastingen op betaald worden.
Wist je dat…
2e pijler ‘Overbruggingsrecht bij omzetdaling 40%’ voorwaarde verplicht betaalde bijdragen:
Om in aanmerking te komen voor deze uitkering moeten er 4 kwartalen betaald zijn in de 16 kwartalen voorafgaand te tellen vanaf het kwartaal van de aanvraag.
Voor een starter die maximum 12 kwartalen actief is, moeten er slechts 2 kwartalen betaald zijn. Ook al waren die sociale bijdragen vrij laag of zelfs nul omdat de zelfstandige in bijberoep was aangesloten, is een aanvraag voor een overbruggingsrecht dus mogelijk.
Take away en Click & Collect:
Afhankelijke sectoren die nog take away doen of click and collect kunnen geen aanspraak maken op het dubbel OR en dienen de 2e pijler aan te vragen (omzetdaling 40%).
Ondernemers die afhankelijk zijn van verplicht gesloten sectoren en die hun volledige zelfstandige activiteit moeten onderbreken in de maanden januari/februari2021, hebben recht op de dubbele financiële uitkering in het kader van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht.
Opgelet: indien zij hun zelfstandige activiteit niet volledig onderbreken, vallen zij niet meer terug op de ‘enkele’ uitkering in het kader van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht (zoals in oktober, november en december 2020 wel het geval was). Zij zullen desgevallend wel een beroep kunnen doen op het tweede luik (omzetdaling) die in werking is getreden op 1 januari 2021.
Verplichte sluiting + dubbel overbruggingsrecht:
De voorwaarden voor gedwongen gesloten sectoren door de overheid voor het dubbel OR werden doorgetrokken voor de maanden januari en februari.
Op zich is er recht op het dubbel OR van zodra er één dag verplichte onderbreking is in de maand.
Vb. indien kappers mogen starten op 13/2 = recht op dubbel overbruggingsrecht voor februari.
Schoonheidsspecialistes + medische pedicure:
- Je moet de ‘feitelijke’ omstandigheden bekijken
- Indien ze voor de crisis zowel gewone cosmetische handelingen stelde, alsook medische voetverzorging, en nu niks meer doet tijdens de crisis => relance uitkering voor december, de onderbreking van de medische pedicure is nl. een vrijwillige onderbreking.
- Indien ze voor de crisis enkel cosmetische behandelingen deed, los van de extra code gespecialiseerde voetverzorging => recht op dubbel voor december (die medische pedicure maakte in praktijk nooit deel uit van haar activiteiten).
Een schoonheidsspecialiste die de code ‘gespecialiseerde voetverzorging’ toevoegt specifiek om in de tweede helft van november of december deze handelingen te stellen, kan door het toevoegen van deze code voor december enkel nog de relance uitkering krijgen.
Zwangerschapsuitkering + overbruggingsrecht:
Kan vanaf februari gecumuleerd worden. Men dient wel rekening te houden met het cumulplafond (is niet mogelijk voor januari – nota vermeldt goedkeuring pas vanaf februari)
Vanaf de maand februari 2021 geldt er eveneens een cumulplafond voor de dubbele uitkering, naar analogie met de regeling voor de nieuwe tijdelijke crisismaatregelen.
De cumul van de financiële uitkering in het kader FOD Sociale Zekerheid – DG Beleidsondersteuning en -coördinatie – Expertise Zelfstandigen – P9/21/5 – (Beto 70.390)
van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht met een vervangingsinkomen is slechts toegestaan op voorwaarde dat de som van de voorziene financiële uitkering in het kader van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht en het andere vervangingsinkomen per maand het bedrag van de voorziene financiële uitkering in het kader van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht niet overschrijdt. In geval van overschrijding zal het bedrag van de voorziene financiële uitkering in het kader van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht verminderd worden ten belope van deze overschrijding.
Combinatie loontrekkende activiteit en overbruggingsrecht:
Ter herinnering: de uitoefening van een loontrekkende activiteit vormt geen obstakel voor de dubbele uitkering in het kader van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht. Evenwel kan een loontrekkende activiteit ertoe leiden dat de zelfstandige activiteit van hoofdberoep naar bijberoep wordt geherkwalificeerd, met alle gevolgen van dien voor het bedrag van de financiële uitkering.
Geboorteverlof als vader of meeouder
Als zelfstandige vader of meeouder heb je recht op extra verlof bij de geboorte van je kindje. Waarop je precies recht hebt hangt af van wanneer je spruit het levenslicht ziet.
Indien kind geboren vóór 1 januari 2021, zijn er twee opties:
- Je hebt recht op tien dagen geboorteverlof. Tijdens het geboorteverlof krijg je een vergoeding van 83,26 euro per dag. Je kan dit vaderschapsverlof ook in halve dagen opnemen. Dan telt je vergoeding 41,63 euro en krijg je maximaal 20 halve dagen.
- Kan of wil je de tien volledige dagen niet opnemen? Neem dan maximaal acht dagen geboorteverlof en krijg naast de dagvergoeding 15 gratis dienstencheques. Die kun je gebruiken voor extra hulp bij de was, de strijk, de schoonmaak of de boodschappen en je bezorgt jezelf meer tijd met je spruit.
Indien kind geboren ná 1 januari 2021, ook dan heb je twee opties:
- Je hebt recht op vijftien dagen geboorteverlof. En krijgt tijdens het geboorteverlof een vergoeding van 83,26 euro per dag. Het verlof opnemen in halve dagen is ook mogelijk. Dan krijg je een bedrag van 41,63 euro. Je kan maximaal 30 halve dagen nemen.
- Kan of wil je de vijftien volledige dagen niet opnemen? Neem dan maximaal acht dagen geboorteverlof. Je krijgt dan naast de dagvergoeding 15 gratis dienstencheques. Gebruik ze voor een helpende hand bij de huishoudelijke taken. Zo bezorg je jezelf meer tijd met je spruit.
Springplank:
Hebben jullie klanten die van de ‘Springplank naar zelfstandige’ genieten?
Zoals eerder vermeld wordt deze automatisch verlengd. Je klant moet zelfs geen aanvraag doen maar krijgt hiervoor ook géén attest van de RVA.
Helaas kunnen wij deze dossiers niet opsporen. Hierdoor zullen sommige klanten een beperkte periode onterecht in hoofdberoep gecatagoriseerd worden.
In XeriusDesk kan je deze loopbaan zelf aanpassen naar bijberoep via ‘Statuut wijzigen’.
Samenvatting van de nieuwe regel: Als de springplank…
Conclusie:
Zelfstandigen waarvan de aanvankelijke periode “springplank zelfstandigen” in de komende maanden afloopt, blijven onderworpen als zelfstandige in bijberoep gedurende de volledige periode van automatische verlenging. BEHALVE indien zij aantonen dat zij afstand hebben gedaan van het voordeel van de maatregel “Springplank zelfstandigen” vóór het einde van de periode van verlenging (zwart maken van de controlekaart). In dat geval kan hun onderwerping behouden worden in hoofdberoep. De bewijslast ligt dus bij de zelfstandige. Een verklaring op eer volstaat. De klassieke controles en gegevensuitwisselingen laten een controle toe op het einde van de springplank-maatregel.
Tot slot wordt er op gewezen dat een werkloze niet met terugwerkende kracht afstand kan doen van de maatregel “Springplank zelfstandigen” en het genot van de terecht genoten werkloosheidsuitkeringen, bijvoorbeeld om met terugwerkende kracht in aanmerking te komen voor de tijdelijke crisismaatregelen in het kader van het overbruggingsrecht.